'Eindelijk' is in de media zowat het meest misbruikte passe-partout woord om aan te kondigen dat het om groot nieuws zou gaan. Terwijl Bart De Pauw eindelijk inzicht heeft gekregen in zijn grensoverschrijdend gedrag en eindelijk weer recht krabbelt, is Tom Waes eindelijk van zijn voetstuk gevallen, want dat werd eerder reeds voorspeld.
Recente interviews met de VTM-rijzende ster Aster Nzeyimana en met Gert Verhulst in Nederland, waar Tom Waes volgens AD-columniste Angela de Jong nooit meer aan de bak zal komen, spitsen zich toe op de verschillen tussen de drie BV's. Het is duidelijk, macho Tom Waes kan niets goeds meer doen waarbij niet met zoveel woorden, maar toch werd afgevraagd of zo iemand nog wel voor een openbare omroep kan werken,
Dat Tom Waes voor de eerste keer weer op tv was, in de uitzending ‘’Vive le vélo ‘ nog aan toe, kon Angelina de Jong niet pruimen. Ze schreef er een vernietigende kritiek over omdat, vond ze, Waes niet ‘met de ‘billen bloot ‘ was gegaan waarbij ik vermoed dat ze het heimelijk letterlijk bedoelde. Haar kritiek met de titel ‘ Tom Waes zakte gisteravond door het ijs op de Vlaamse tv’ zette de toon. En ze vervolgde goed op dreef :’ Wie dacht dat Tom Waes het dieptepunt wel had bereikt door dronken in de auto te stappen , kwam maandagavond bedrogen uit. Na zo’n ongeluk waarbij je alleen maar God kunt danken dat je niemand hebt doodgereden, ga je toch niet als eerste in een wielerprogramma zitten.’
De recensies van Angelina de Jong worden regelmatig erop gevist door Het Laatste Nieuws. Omwille van de transparantie zou het goed zijn dat daarbij vermeld wordt dat de Nederlandse krant Algemeen Dagblad (AD) ook eigendom is van DPG Media. De provocerende moraliste is minder op dreef als het over het eigen huis gaat. Toen in 2015 het schandaal in Nederland losbarstte over het grensoverschrijdend gedrag van de algemeen hoofdredacteur van alle DPG Media kranten en dus ook van het AD gaf ze geen zucht van verontwaardiging.
De meeste lezers van kranten en tijdschriften, de luisteraars en kijkers van radio en TV en de gebruikers van de nieuwsplatforms weten al lang niet meer welk mediabedrijf wat publiceert, uitzendt en welke diverste internetplatforms ze exploiteren. Dat is nochtans noodzakelijke informatie om met kennis van zaken te kunnen oordelen welke belangen spelen. Op de krantensites verschijnen tussen de teksten ‘gesponserde’ informaties die eigenlijk betaalde advertenties zijn. Ook vaak van advies services zoals Spaargids.Be . Mijn energie, Mijn telco. Het is niet duidelijk wie de eigenaars er van zijn. Sommige zijn in handen van de mediabedrijven zelf en als dat niet het geval is ontvangen ze wellicht een commissie op de klanten die ze aanbrengen. Tegelijkertijd staat er vaak journalistieke content naast waar het in de gesponserde content over gaat waarbij ernstige vragen kunnen worden gesteld over de objectiviteit van de berichtgeving.
Als je weet welke merken in handen zijn van welke mediagroepen kan je beter beoordelen over het waarheidsgehalte van bepaalde artikelen, commentaren en recensies. Waarom bepaalde columnisten schrijven wat ze schrijven. De bashing van de VRT bv. komt meestal uit dezelfde hoek.
En van dezelfde columnisten. Sedert Joël De Ceulaer de smaak te pakken heeft van tafel springend te mogen aanschuiven aan de tafel van Gert, windt hij er geen doekjes om in De Morgen: de VRT kan best helemaal afgeschaft worden of ten minste eindelijk verboden worden om nog amusementsprogramma's uit te zenden en dat eindelijk volledig aan de commerciëlen over te laten. Dat zou ook Joël goed uitkomen, want eindelijk meer kansen om zijn nieuwste lucratieve carrière switch tot volle ontplooiing te laten komen. Zijn lichaamstaal spreekt boekdelen telkens hij op TV komt. Zijn uitspraken worden forser en provocerender. Alle remmen los, preciseerde hij in een van zijn columns.
In een andere post heb ik alle ‘merken’ van DPG Media, Mediahuis en Roularta op gelijst.
Boek de homepage: ManBijtMedia
#TomWaes #AngelaDeJong #DPGMedia #Mediabelangen #KritischePers