MEDIA: Mediahuis en AI – de niet te stoppen neerwaartse beweging naar commercie *

May 22, 2025


Kapitaalinjectie voor AI via TPS

mediahuis ai journalistieke integriteit bij Mediahuis

(AI Foto Kalpesh Ajugia)

De groep Mediahuis heeft het kapitaal van haar dochter Mediahuis TPS, voluit Mediahuis Technology & Production Studio, opgetrokken met 25 miljoen euro. Het grootste deel van die kapitaalverhoging is een omzetting van immateriële waarde in kapitaal. TPS heeft dan ook tot opdracht de uitdaging van AI (artificiële intelligentie) voor het mediabedrijf om te zetten in een commercieel valabel model.

Journalistieke integriteit versus commerciële druk

De groep botst daarbij op de grenzen tussen journalistieke integriteit en commerciële uitdagingen. Het gaat dan enerzijds om de druk van de tech reuzen die alle content in functie stellen van de algoritmes van de gebruiker met het doel meer commerciële inkomsten te genereren, en anderzijds om de concurrentie met andere mediabedrijven zoals de groep DPG, lees HLN.be, die duidelijk zonder schroom de weg opgaan van die tech bedrijven. Mediahuis is onder meer de uitgever van de titels De Standaard/Het Nieuwsblad en in Nederland van De Telegraaf/NRC. De groep is voor meerderheid in handen van Thomas Leysen met onder meer Philippe Vlerick als minderheidsaandeelhouder. Mediahuis bereikt dagelijks 10 miljoen mensen en staat voor een omzet van 1,2 miljard euro.

AI binnen de redactie: experimenteren en meten

“Technologie en productontwikkeling zijn essentieel voor het succes van Mediahuis. Beide factoren zijn evenwaardig aan wat we doen op journalistiek en commercieel vlak.” zo stelt het jaarverslag van Mediahuis dat meteen verduidelijkt dat TPS staat voor ruim vierhonderd werknemers binnen de groep.

Hoe positioneert AI zich binnen het bedrijf tegenover de journalistiek? “Met generatieve AI zitten we voorlopig nog in de test- en experimenteerfase. Voor we die technologie breed kunnen uitrollen, moeten de kinderziektes eruit. We gebruiken wel al tools die kopsuggesties geven en artikels samenvatten. Met die laatste functie kunnen onze journalisten bijvoorbeeld een bestaand lang stuk inkorten tot een inleiding voor een nieuw artikel of kunnen we in de toekomst gebruikers de optie geven om enkel de samenvatting van een artikel te lezen.

AI als hulpmiddel bij redactionele analyse

Maar wat onze redacties met AI doen, gaat veel verder dan dat. Zo meten we de mate van vooringenomenheid in onze output. Hoeveel schrijven we bijvoorbeeld over mannen en hoeveel over vrouwen? En zit die balans dan goed of scheef? Die data leveren interessante inzichten op waarmee we vol vertrouwen onze missie kunnen nastreven: evenwichtige onafhankelijke journalistiek afleveren.”


Personalisatie of journalistieke visie AI versus journalistiek?

De vraag stelt zich in welke mate die laatstgenoemde ambitie realistisch is. AI richt zich in de eerste plaats binnen een mediabedrijf naar personalisatie, verkoop van advertenties, abonnementenwerving en meteen ook naar krachten om klanten te binden aan het product. Dat laatste komt er op neer dat gebruikers krijgen wat ze verwachten, niet wat de redacties denken dat ze moeten krijgen. Een evenwicht waar de commerciële dienst weinig moeite mee heeft, een redactie des te meer.


Verschillende vormen van contentaanbod

“We zouden de eindgebruiker bijvoorbeeld de keuze kunnen geven in welke vorm die een artikel wil consumeren. Dat kan het gebruikelijke volledige artikel zijn, een variant in video of eentje in audio met text-to-speech. Of een samenvatting via de tool die we nu al op onze redacties gebruiken. Die verschillende versies zullen we allemaal achterliggend met AI kunnen genereren.” aldus Mediahuis.


Marketingtaal versus journalistieke waarden

Marketingtaal doorspekt daarbij het journalistieke streven naar objectiviteit en volledigheid. De strijd om de aandacht van de lezer woedt op meerdere fronten, aldus Mediahuis. “We concurreren niet alleen met andere nieuwsmedia, maar ook met socialmedia-platformen zoals Facebook, Instagram en TikTok,” lezen we. “Die zorgen er met slimme algoritmes voor dat hun content naadloos aansluit bij de belevingswereld van hun doelgroep.


Intuïtieve en persoonlijke nieuwsbeleving

Wij willen dat onze lezers eenzelfde gevoel van herkenning en relevantie ervaren bij de Mediahuis-titels, zonder dat we in filterbubbels vervallen.” Het antwoord daarop is “meer intuïtieve en persoonlijke nieuwsbeleving”. “De gebruiker moet het gevoel hebben zelf achter het stuur te zitten. Bijvoorbeeld via een familieabonnement waarbij ieder gezinslid op basis van een persoonlijk profiel en eigen interesses de nieuwsverhalen krijgt die voor haar of hem het meest relevant zijn.


Content afgestemd op gedrag en voorkeur

Of door artikels op verschillende manieren aan te bieden: voor wie weinig tijd heeft een korte samenvatting, voor anderen een diepgaande analyse of zelfs een ingesproken versie. Dat wordt allemaal mogelijk dankzij AI-technologie. (..) Weten we dat iemand ‘s ochtends maar 10 minuten bij ons online is, dan kunnen we een snelle nieuwssamenvatting aanbieden. Merken we dat iemand tussen 8 en 9 uur podcasts luistert, dan kunnen we via een pushmelding voorstellen om op weg naar het werk artikels op maat te beluisteren. Een app als Waze doet hetzelfde op basis van je rijgedrag.”


Big Tech: partner én bedreiging

Big Tech-bedrijven zoals Google, Microsoft en Meta, maar ook AI-specialisten als OpenAI en Anthropic hebben een ambigue rol in dit verhaal, aldus Mediahuis. Ze zijn zowel partner als concurrent. “We zoeken dus de juiste balans tussen samenwerking en bescherming van onze belangen. De waarde en integriteit van onze journalistiek beschermen blijft de belangrijkste zorg in onze contacten met de Big Tech-spelers.”


Controle en inhoudelijke autonomie

“Onze journalistiek blijft onafhankelijk van algoritmes en zorgvuldig gecureerd door onze redacties. Je krijgt suggesties op basis van je interesses, maar onze journalisten bepalen nog altijd welke inhoud ze presenteren en hoe die eruitziet.” Daarbij wordt de realiteit omgekeerd. “Lezers krijgen meer controle over hoe ze nieuws consumeren. Ze kunnen voorkeursthema’s instellen, belangrijke artikels markeren voor later en meldingen finetunen zodat ze alleen notificaties krijgen die er voor hen écht toe doen.

Nieuws is geen ‘one size fits all’-product meer, maar een dynamische ervaring die zich aanpast aan de behoeften en het tempo van de gebruiker.” In praktijk komt dat er op neer dat lezers steeds meer van hetzelfde krijgen omdat dat hun profiel scherper maakt, commercieel dan toch. Een profiel waar de adverteerder naar op zoek is.


Volgen of leiden: de rol van de media

Mediahuis is in deze enkel een case, geen pionier. Mediabedrijven zijn gedoemd om achter de grote tech bedrijven aan te lopen. Vooral jonge consumenten vullen hun subjectieve behoefte aan nieuws met big tech en steeds minder met lokale providers.

De vraag is hoe die laatste daar moeten op reageren. De trend momenteel is het nieuwsaanbod te vulgariseren en te veralgemenen. Het vooral niet te lastig maken voor de lezer, want dan haakt die af. In Vlaanderen loopt met name DPG voorop in deze evolutie, en dat met succes te zien aan HLN.be.

De vraag is ook hoe de politieke wereld aankijkt tegen deze uitdaging. Iedereen zweert bij sterke onafhankelijke lokaal verankerde journalistiek, maar ultiem wil iedereen zoveel mogelijk klantenbinding, ook de politiek.

* Met dank aan derijkstebelgen.be

Bezoek mijn homepage: ManbijtMedia.com

#Mediahuis #AIinJournalistiek #NieuwsTech #TPS #VlaamseMedia

Reacties zijn welkom. Vragen ook. Laat je gidsen door de wijze woorden van Albert Camus. Honoreer je vrijheid door niet te liegen. Houd het beschaafd. Extremisme vanuit welke hoek ook heeft hier geen plaats.

Reacties op artikelen kunnen anoniem geplaatst worden indien je vreest voor represailles of je job.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Blijf op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is geplaatst